JSON: sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases (ok) turisme.altcamp.cat
/dades/munidipta
/dades/munidipta/sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases.json
logo CCAC

Vilabella – La plana riallera

No us perdeu: el Museu-Pinacoteca Romà Comamala i el Museu del Camp, situat a l'antic Convent de les Germanes Dominiques; les capelles votives; Cal Cristí, el casal conegut com "el Castell"; la rectoria, a tocar de l'Església Nova de Sant Pere, i una excursió pel riu Gaià.

El Museu-Pinacoteca Mossèn Romà Comamala, situat a l'antic Convent de les Germanes Dominiques (s. XIX),acull una col·lecció de pintura religiosa del segle XVI fins a l'actualitat recopilada per mossèn Romà Comamala, rector de Vilabella (1964-2000). Aquest museu és únic a la comarca. De l'antic Convent on està situada la pinacoteca encara se’n conserva la gruta de la Mare de Déu de Lourdes. Al mateix edifici hi ha el Museu del Camp, que acull una mostra etnològica d'eines, estris i mobiliari relacionat amb el camp.

Els carrers de Vilabella tenen una joia singular: les capelles votives dedicades a Sant Antoni, sant Joan, sant Roc, sant Magí, Mare de Déu del Roser, etc. Passegeu pel municipi i entreu a l'Església Nova de Sant Pere. Just al costat hi trobareu l'antiga rectoria, un edifici de planta irregular de grans dimensions. Si en feu la reserva a l’Ajuntament, podreu descobrir els museus i les capelletes votives amb una visita guiada.

Cal Cristí (segles XVI-XVII) és una casa pairal privada coneguda com "el Castell" (BCIN). A l'interior destaca el pati amb l'escalinata en angle que condueix al pis superior, que dona a una gran sala.

Us recomanem que feu un itinerari circular de cinc quilòmetres pel riu Gaià. Comença al camí de Salomó i segueix pels Set Ponts (les passeres pel riu), el Molí del Mig, les coves del Gatell i el camí del Molinet. Als afores de la vila hi ha una àrea de pícnic, anomenada el Terra Blanc, força desconeguda. També podeu fer la ruta guiada corresponent si la reserveu a l’Ajuntament.