JSON: sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases (ok) turisme.altcamp.cat
/dades/munidipta
/dades/munidipta/sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases.json
logo CCAC

Santes Creus – La joia del Cister

No us perdeu:  les tombes reials de Pere el Gran i de Jaume II, i la de l'almirall Roger de Llúria; els vitralls cistercencs i gòtics, i un retaule barroc de Josep Tramulles. Fixeu-vos enla sala capitular, el gran dormitori dels monjos i el claustre, amb una elegant decoració esculpida atribuïda a Reinard des Fonoll.I no deixeu de veure el muntatge escenogràfic i audiovisual El món del Cister.

El recinte exterior de Santes Creus, al qual s'accedeix pel Portal de l'Assumpta, obra barroca amb esgrafiats, el presideix la font dedicada a sant Bernat Calbó i el Palau de l'Abat, seu de l'Ajuntament. A banda del Monestir, hi ha un celler obra de Cèsar Martinell a l'entrada de Santes Creus, passat el pont de pedra i la preciosa creu de terme gòtica. A la riba del Gaià, hi trobareu la magnífica Albereda de Santes Creus (PEIN), un bosc de ribera molt ben conservat i ideal per anar-hi a passejar.

El Monestir

El de Santes Creus és un dels tres conjunts monàstics cistercencs que es poden visitar en l’actualitat més gran i més ben conservat. Dels tres,Santes Creus és el que reprodueix amb més fidelitat el pla bernardí de construcció. Fundat el 1150 i establert a Santes Creus a partir del 1160, passà per diverses etapes glorioses fins que l'any 1835 es produí l'exclaustració definitiva dels monjos. Actualment és l'únic monestir de la Ruta del Cister que no té vida monàstica, cosa que permet al visitant gaudir de cadascun dels racons d'aquest esplèndid cenobi, les pedres del qual mantenen el record més viu de la seva història. Els guies us explicaran la història i també les diverses llegendes relacionades amb el Monestir.

Les tombes reials

El sepulcre de Pere el Gran consta d'un gran vas de pòrfir roig provinent d'orient,semblant a una banyera, als peus del qual hi ha dos lleons d'origen probablement mesopotàmic. Arran de terra hi ha la tomba de l'almirall Roger de Llúria, que va demanar ser enterrat als peus del seu senyor. Al costat hi trobareu la tomba de Jaume II el Just i la seva muller, Blanca d'Anjou, amb excel·lents detalls escultòrics d'exquisida bellesa.

El dormitori dels monjos

Les característiques arquitectòniques i acústiques de l'antic dormitori dels monjos han convertit  aquest espai en l'escenari immillorable de diversos actes i concerts.

El Palau Reial

Bastit sota el patronatge de Pere II i Jaume II, era utilitzat com a residència reial en les visites monàrquiques. A l'entrada hi trobem un pou artesià que subministrava l'aigua a la família reial en cas de setge. Els embigats i les pintures originals del Palau són de gran valor artístic.

Els capitells del claustre major

A diferència dels altres dos monestirs, que tenen els capitells decorats amb motius florals, als del claustre major de Santes Creus hi trobem figures animals i humanes, algunes de gran bellesa, atribuïdes a l'escultor Reinard des Fonoll.