JSON: sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases (ok) turisme.altcamp.cat
/dades/munidipta
/dades/munidipta/sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases.json
logo CCAC

La Riba – El brogit de la vall del Brugent

El molí i la Penya Roja

No us perdeu: una excursió, pel camí de la vall del Brugent, en direcció a Farena mentre escolteu el brogit del Brugent i observeu els tolls, les fonts del terme -de la Font Gran a la Font Grossa-,els penys per on passen les vies d'escalada, a tocar dels antics molins paperers. A l'altra banda del terme,la Torre de Petrol. I no deixeu de passejar pel nucli urbà i visteu Sant Nicolau.

El poble de la Riba és conegut pel riu Brugent, per l'escalada i pels molins paperers establerts a la riba del Brugent des del segle XVIII. Encara avui dia el poble se'l relaciona amb el sector paperer, un gran motor econòmic per a la població. Podreu veure els antics molins, alguns dels quals restaurats, a la carretera de Farena.

La Riba sempre ha estat una destinació immillorable per practicar l’excursionisme. Cada racó és un bon lloc per admirar-hi el paisatge. Fins i tot els escaladors han obert diverses vies a les parets de la Penya Roja, entre altres indrets. El conjunt de fonts que hi ha al terme i els tolls que forma el riu Brugent contrasten amb la imponent agressivitat de les muntanyes que els abracen; a l'estiu és molt gratificant banyar-s’hi,sempre seguint les indicacions de les autoritats.

Un tret característic de la Riba és el pont que travessa el Francolí a prop de l'aiguabarreig amb el Brugenti que comunica les barriades d'un costat i altre de riu.

L'església parroquial, situada al nucli urbà, està dedicada a sant Nicolau (s. XVIII). Visitar-la implica passejar pels costeruts carrers d'un poble fet a partir del creixement de la indústria i de l'aprofitament del riu i del bosc.

La Torre de Petrol (BCIN), situada al cim del puig Cabrer, a la partió amb el terme de Picamoixons, és una excursió molt recomanada. Mentre uns situen el seu origen al segle XII, la torre actual fou construïda al segle XIX com una torre de telegrafia òptica. El nom de Petrol li ve del seu constructor, el comandant liberal Manuel Orozco, el qual, a la taverna de la Riba demanava "petroli" en comptes d’aiguardent.

Feu una excursió, per exemple, de la Riba a la Font Grossa i assaboriu tota la bellesa que guarda la vall. Sentireu el brogit de les aigües del Brugent i observareu de prop els molins paperers, testimonis d'un patrimoni industrial que encara resta dempeus.

Podeu visitar al nou Centre d'Interpretació "Els Camins de l'aigua i el paper", ubicat al Molí del Racó on descobrireu la història de La Riba i els ribetans, com es treballava en el segle XVIII i l'expansió que va tenir la industria paperera al municipi. 

Notícies relacionades

BENVINGUTS A PAGÈS “LA FESTA” L'1 i 2 de juny...