La Calçotada
La Calçotada
L’Alt Camp és la terra de la calçotada, l’origen i el lloc del món on es fan les millors calçotades. Segons mana la tradició, una bona calçotada ha de tenir com a teló de fons, la serralada de Miramar; com a escenari, una masia vallenca, i, com a platea, la ciutat de Valls amb el seu campanar alterós.
La temporada de la calçotada va de novembre a abril.
Valls, ciutat d’origen de la calçotada
L’origen i el posterior procés d’expansió de la calçotada és un fenomen genuïnament vallenc i, fins i tot, té data de naixement i autor amb nom i cognoms.
Tot va començar a finals del segle XIX a Valls, quan un pagès conegut com a Xat de Benaiges va menjar-se dues cebes grillades de l'hort on havia conreat la varietat de ceba blanca. El pagès va arrencarels brots que havien sortit de les cebes, en va tallar les arrels i elsva rostir a la flama; després en va llevarla capa ennegrida pel foc i es va cruspir la part blanca amanida amb oli, vinagre i sal. El gust, molt més suau que el de la ceba, li va agradar tant que va decidir experimentar ambaquell conreu fins que va establir el procediment que coneixem avui dia per conrear calçots: sembrar llavor de ceba blanca durant els darrers mesos de l’any, arrencar-la un cop germinada i crescuda, guardar-la una temporada i tornar-la a plantar, aquest cop només mig colgada. El nom de 'calçot' fa referència al fet que, a mesura que creix, la planta s’ha d’anar calçant, és a dir,cobrir-la de terra fins al moment de collir-la, habitualment durant els mesos d’hivern.
A partir del primer terç del segle XX la calçotada es va convertir en un àpat habitual per amoltes famílies vallenques. Els dies de festa era típic anar al mas a coure calçots amb la flama viva de les redoltesosarments de la vinya. L’expansió de la calçotada fora del seu bressol geogràfic data de finals de la dècada del 1940, quan l'entitat vallenca Penya Artística de l’Olla va començar a organitzarcalçotades, a les quals convidava persones del món artístic i cultural barceloní. Se sap, per exemple, que la revista Destino va arribar a muntardiversos viatges pervenir a Valls a fer-hicalçotades. Ben aviat els restauradors de la zona van començar a servir calçotades i a promocionar-les.
L'autèntica calçotada
La calçotada és molt més que un bonàpat. És un pretext per trobar-se ambfamiliars o amics a l’aire lliure i gaudir de l’entorn. Aquesta tradició gastronòmica centenària té com a protagonistes els calçots, que es couena les graelles, amb el foc ben viu, i es mengen amb una salsa típicaelaborada amb ametlles, avellanes, tomàquets i alls escalivats, nyores, oli, vinagre, julivert i sal.
Pelem el calçot, el suquem a la salsa i l'aixequem enlaire, tal com mana la tradició, per introduir-lo a la boca i assaborir-lo. Seguidament, ales brases, coem la carn, la llonganissa i, segons elgust de cada comensal, la botifarra negra, les carxofes... I tot plegat ho acompanyem amb un bon vi de la Cooperativa Agrícola de Valls i dels cellers de la DO Tarragona.
La festa s’acaba, tradicionalment, amb cava i pastissos.
La temporada de calçots i calçotades
La calçotada, com moltes altres tradicions, té la seva temporada òptima. Els millors moments per gaudir d’una bona calçotada són els mesos d’hivern, des del novembre fins a l'abril.
Al voltant de la calçotada s’ha generat una indústria turística de prestigi que sap satisfer les expectatives del visitant. Els restauradors de Valls i de la comarca ofereixen l'autèntica calçotada i tenenmolta cura a preservar l’essència d'aquesta tradició gastronòmica.
L'any 1995 la Generalitat de Catalunya va concedir la denominació de qualitat "Calçot de Valls" i, l'any 1996, es va constituir el Consell Regulador, actualment Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. L'àmbit geogràfic d'aquesta denominació comprèn les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès.
La Gran Festa de la Calçotada
El diumenge 24 de gener de 2021 -excepcionalment per ser any de Decennals- Valls acollirà la Gran Festa de la Calçotada, una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot que impregna els carrers i places de Valls de bullícia i d'un marcat tipisme. La jornada comptarà amb un variat programa d'actes tradicionals i festius i de concursos relacionats amb el calçot: cercaviles; demostracions de coure calçots a la graella; concursos de cultivadors de calçots, d'elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots, i degustacions.
Veniu a Valls per laGran Festa de la Calçotada, una de les festes típiques de Catalunya, i també durant tota la temporada calçotaire. Fins ben entrat el mes d'abril, qualsevol dia us podeu acostar a l'àrea de Valls a degustar l'autèntica calçotada. Sigueu, tots, benvinguts!
Més informació: https://www.cambravalls.com/calcotada/