JSON: sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases (ok) turisme.altcamp.cat
/dades/munidipta
/dades/munidipta/sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases.json
logo CCAC

MONT-RAL, DESTINACIÓ STARLIGHT

13/12/2021

MONT-RAL, DESTINACIÓ STARLIGHT

L’àrea de protecció contra la contaminació lumínica del Parc Natural de la Serra del Montsant s’ha ampliat de dotze a trenta-dos municipis, entre ells Mont-ral, municipi de l’Alt Camp, la qual cosa converteix aquest espai en la zona amb cel fosc protegit més gran d’Europa.

La certificació internacional com a Destinació Turística Starlight l’han obtingut vint-i-un municipis. Starlight és una acció integrada de la UNESCO que compta amb el suport de la Unió Astronòmica Internacional i de l’Organització Mundial de Turisme. Les destinacions turístiques Starlight han d’acreditar la qualitat dels seus cels i els mitjans per garantir-ne la protecció i, a més, han de comptar amb unes infraestructures adequades i amb activitats relacionades amb l’oferta turística (allotjament, mitjans d’observació al servei dels visitants o formació del personal encarregat de la interpretació astronòmica).

Des del 2018, en què es van començar a fer diversos canvis d’enllumenat, com ara substituir els fanals de llum blanca per uns altres de LED PC, els municipis afectats han sumat esforços per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes i de la serra de Montsant.

Les dues certificacions obtingudes a la zona donen un impuls al futur observatori astrofísic del Camp, que formaria part del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. El passat 6 d’octubre, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona va aprovar la modificació puntual de l'ús del sòl no urbanitzable al Pla de la Guàrdia, a Prades, on s’ubicarà un observatori respectuós amb l’entorn.

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades també compta amb el primer mirador astronòmic de Catalunya, el Mirador Astronòmic de Sant Roc, que des de l’any 2019 s’ha convertit en un punt de trobada per a tots els aficionats a l’astronomia.

El Parc compta amb el suport d’una vintena de municipis de quatre comarques de les Muntanyes de Prades i Montsant, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, de l’Institut d’Astrofísica de Canàries i de la Fundació Starlight.