JSON: sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases (ok) turisme.altcamp.cat
/dades/munidipta
/dades/munidipta/sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases.json
logo CCAC

"ELS CAMINS DE L'AIGUA I EL PAPER" - NOU CENTRE D'INTERPRETACIÓ A LA RIBA

28/10/2022

"ELS CAMINS DE L'AIGUA I EL PAPER" - NOU CENTRE D'INTERPRETACIÓ A LA RIBA

La Riba, al segle XVIII, va viure la seva época daurada en quant a la producció de paper.  S'hi troben documentats vint-i-tres molins paperes que funcionaven gràcies als salts d'aigua del riu Brugent. Aquesta activitat va ser la que durant vàries generacions va deixar emprenta en la història de La Riba, ja que molts veïns i veïnes del municipi hi treballaven, transformant els draps vells, teixits i espardanyots en fulls de paper.

Aquesta història, que és la història de La Riba i dels ribetans, és la que trobem al Centre d'Interpretació "Els Camins de l'Aigua i el Paper"; espai museogràfic situat al Molí del Racó, antic molí paperer.

Segons els estudis arqueològics realitzats entre el 2016 i el 2018, la construcció del Molí del Racó es va dur a terme entre mitjans i finals del segle XVIII.  Es creu que és anterior al 1788.  La planta baixa estava destinada a l'elaboració del paper. La primera planta era on hi vivien els moliners, l'espai d'emmagatzematge i gestió del negoci i la segon planta era l'assecador, on es portaven els fulls de paper elaborats per assecar-los. 

A finals del segle XVIII i durant el primer quart del XIX fou l'època d'esplendor del molí; moment en que es van realitzar diversos canvis en l'estructura i l'organització interna i externa del molí.  A finals del segle XIX s'inicia un periode de crisi que acaba amb el cessament de l'activitat del molí i el seu abandó.  És llavors qua es reconverteix en habitatges i en una part dels baixos s'hi instal.la l'excorxador municipal.

Des del 2014 és propietat de l'Ajuntament i actualment hi està ubicat el Centre d'Interpretació "Els Camins de l'Aigua i el Paper".

L'espai compta amb recursos multimèdia que ens ajuden a entendre com es treballava en el segle XVIII i l'expansió que va tenir la industria paperera a La Riba; també es pot veure l'evolució dels molins i la seva decadència amb l'entrada de la modernització provocada per la Revolució Industrial; ja que molts dels propietaris dels molins no van poder fer front a les despeses que això provocava i a l'espai necessari per encabir la maquinària nova i van haver d'acabar tancant les portes. 

Totes aquelles persones interessades en visitar el centre cal que truquin a l'Ajuntament per reservar i concretar la visita. 

Notícies relacionades

La marca turística La Ruta del Cister, que...
Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya...
La intervenció consistirà en la restauració...