JSON: sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases (ok) turisme.altcamp.cat
/dades/munidipta
/dades/munidipta/sites/ccac/themes/ccacTurisme/templates/frases.json
logo CCAC

Cinc coses que no sabies de Santes Creus

08/07/2020

Cinc coses que no sabies de Santes Creus

 

 

Els vitralls romànics més antics d'Europa

Vitralls romànics

El de Santes Creus és l'únic monestir que conserva un extens conjunt de vitralls que daten de començamentdel segle XIII.Els vitralls del creuer de l’església són els més antics del nostre entorn i constitueixen un dels pocs conjunts de vidre cistercenc que hi ha a tot Europa. El rigor de la normativa de l'orde cistercenc va imposar l'austeritat pel que fa al color i a l'absència de figuració i va forçar un disseny geomètric molt elaborat. Només cal compararaquests vitralls romànics amb el gran vitrall de la façana, més acolorit i amb petites escenes de la vida de Jesús i de Maria, en la línia estilística del primer gòtic.

 

L'auditori de Santes Creus

Els Concerts de Santes Creus es fan a l'antic dormitori dels monjos per les característiques arquitectòniques i acústiques de l’espai, que fan que la música hi trobi el millor so.Els vespres d'estiu, a més, els ratpenats hi volen al ritme dels violins: un espectacle màgic.

 

El monestir perfecte

La gran diferència entre elMonestir de Santes Creus i el de Poblet és la situació de l'església respecte del claustre: a Poblet l’església és a la banda oposada alade Santes Creus perquè no segueix el model de Sant Bernat de Claravall. El de Santes Creus és el monestir que reprodueix amb més fidelitat el pla bernadí de construcció.

 

El rei que viu a Santes Creus

Pere el Gran fou un dels reis més destacats de Catalunya. La seva tomba -una de les dues del creuer- va restar intacta al llarg de set-cents anys; tot un rècord. El sepulcre de Pere II, dit el Gran, enterrat al Reial Monestir de Santes Creus des de 1285, és una de les poques tombes de llinatge reial europeu que no havia estat exhumada i l'única no espoliada dels reis catalans. És el sepulcre de la banyera de pòrfir roig. Les intervencions que s’hi van dur a terme l'any 2015 van permetre concloureque el rei Pere era un home d'una alçada destacable per l'època (entre 175 i 180 cm), tenia una cara allargada i el cabell, potser ros. Finalitzadala recerca, va tornar a la seva banyera reial.

 

Els capitells que parlen

Els capitells escultòrics del claustre major del monestir de Santes Creus són una de les mostres d'escultura gòtica més curioses d'Europa. A diferència d'altres monestirs que tenen els capitells decorats amb motius florals, l'escultor Reinard des Fonoll hi va incloure figures animals i humanes, mitològiques i fins i tot còmiques. Són escultures que parlen: totes diuen coses, totes amaguenun misteri sovint molt evident. T'atreveixes a descobrir-lo?

Notícies relacionades

L'Ajuntament de Valls ha presentat la nova...
El diumenge 15 de desembre Nulles acollirà la...